Nieuws

Foxfeesten worden inclusief festival aan Het Gielsbos

De Foxfeesten zijn dit jaar aan hun derde editie toe en daarmee ook aan hun derde locatie. Na het Remi Lensplein en het Geitenblak strijkt het Vosselaarse festival deze zomer namelijk neer op de weide naast Het Gielsbos. Een onverwachte, maar bijzonder warme samenwerking tussen festival, gemeentebestuur en zorginstelling. "Het Gielsbos ligt wel in Lille, maar zocht al langer toenadering met de inwoners van Vosselaar", zegt burgemeester Gilles Bultinck (Volk).

De Foxfeesten werden voor het eerst georganiseerd in 2021 op het Remi Lensplein, pal in het dorp. "Toen moest alles nog zittend gebeuren, het was immers volop corona. Desondanks vielen de Foxfeesten wel in de smaak. De locatie - pal onder de kerktoren - had dan ook z'n charme, maar was niet erg praktisch", vertelt Koen Peeters van de Foxfeesten. "Vorig jaar weken we daarom uit naar het Geitenblak, aan de voet van de Konijnenberg." Wederom werd er gefeest in een sfeervol kader, maar de nieuwe locatie was ook niet zonder problemen.

"Het Geitenblak ligt eigenlijk in het beschermde landschap van de Konijnenberg en dat bracht heel wat onzekerheid met zich mee. Als ze bij Onroerend Erfgoed Vlaanderen plots van gedachten zouden veranderen en er de stekker zouden uittrekken, konden wij daar als gemeente ook niets tegen inbrengen. En die miserie wilden we de organisatie van de Foxfeesten absoluut besparen", zegt burgemeester Gilles Bultinck (Volk). "Daarom hebben we samen gezocht naar een nieuwe locatie."

Inclusief

De oplossing vonden ze uiteindelijk bij Het Gielsbos, de zorginstelling op de grens van Gierle en Vosselaar waar kinderen en volwassenen met een beperking terechtkunnen voor onder meer verblijf, dagopvang en begeleiding. "We hebben verschillende alternatieven bekeken, zoals de weilanden aan de Boskant. Maar ik hoorde van het bestuur van Het Gielsbos dat ze toenadering zochten met Vosselaar. Het Gielsbos ligt dan wel op grondgebied Lille, door de autostrade is de instelling eigenlijk helemaal afgesneden van Gierle en ligt het dichter bij ons dorp", zegt de burgemeester.

De gemeente stelde daarom voor om het grote, lege terrein naast Het Gielsbos ter beschikking te stellen van de Foxfeesten. Zowel de zorginstelling als de festivalorganisatie zag daarin een mooie samenwerking en de rest is geschiedenis: de Foxfeesten gaan deze zomer en ook de komende jaren door op het terrein aan de Vosselaarseweg. "We zijn Het Gielsbos erg dankbaar voor de gastvrijheid. We schenken de bewoners dan ook honderd gratis toegangstickets. Zo bouwen we samen aan een inclusief evenement", zegt Koen. "We voorzien uiteraard ook een platform voor rolstoelen, toegankelijk sanitair, etc. Het is echt de bedoeling dat iedereen mee kan feesten."

Familiaal

Afgezien van de nieuwe locatie blijft het principe van de Foxfeesten wel grotendeels hetzelfde. "We blijven een familiaal festival met springkastelen, clowns, ballonnen... voor de kinderen én een zeer gevarieerde line-up. Van Samson en Marie tot schlagers en rockbands en dj's: er is voor ieder wat wils. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we deze keer wel twee podia in plaats van één. Deze weide is dan ook vijf keer groter dan het Geitenblak", zegt Koen. "Overigens trekken we ook dit jaar volop de milieuvriendelijke kaart met herbruikbare bekers en de ambitie om nóg minder afval te produceren. Het festivalterrein is bovendien vlot bereikbaar vanuit Vosselaar centrum voor fietsers en voetgangers. Voor wie toch met de auto komt, is er ook voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving voorzien."

Liese Demeulenaere - HLN